Kiadványok

ILLÉS PÉTER:

Paraszti szőlőhegyek a Délnyugat-Dunántúlon (Vas, Zala, Nyugat-Somogy)

2021.01.11

A Hungarikumok Gyűjteménye - Magyar Értéktár szerint a szőlőhegyek, és a tőlük elválaszthatatlan borkultúra nemzeti érték.

ILLÉS PÉTER:

Illés Péter [PhD, etnológus, muzeológus, Savaria Múzeum, Szombathely] két évtizede foglalkozik a Délnyugat-Dunántúlon (beleértve Vas, Zala, Somogy megyék) a szőlő- és borkultúránk történeti-táji tagolódásával. A tématerületen belül is kiemelten pedig, az egyes kistáji adottságokkal összhangban, a minőségi borvidék besorolás alá nem eső, de jelentős táji és társadalmi értéket őrző kisparcellás, egykor paraszti, majd utó-paraszti (zártkerti) szőlőhegyek jellegzetes történeti-néprajzi, anyagi és szellemi kulturális örökségével.

A könyv célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a falvak határában húzódó szőlőhegyi területek egykori életvilágainak napjainkban még meglévő reliktumaira, tradicionális közösségi kultúrájára, segítse a még meglévő szőlőhegyi értékek számbavételét, amelyek javarészt máig kiaknázatlan örökség potenciált jelentenek.

Az írás ilyen módon Magyarország délnyugat-dunántúli térségének tradicionális tájfenntartó hegyközösségeiről és az általuk gondozott paraszti szőlőhegyek értékeinek feltárásához kínál összefoglaló ismereteket, mégpedig annak reményében, hogy azok napjainkban, de főként a jövő nemzedékek számára nem csak a megőrzés, megóvás folyamatait támogassák, hanem inspirálóan hassanak a mai és a jövőbeni társadalmi-kulturális igények mentén megvalósuló fejlesztési folyamatokra, együttműködésekre, elsősorban a kulturális és ökoturisztikai területeken. 

Oldalszám: 108 p.

Formátum: A/5

Borító: karton

Kiadás éve: 2020.

A könyvről részletesebb ismertetőt ITT olvashat.


A kiadvány megrendelőlapjának kitöltéséhez kattintson IDE


Megjegyzés:

Kérem, hogy igény esetén a postázás költségét szíveskedjék átutalni  a Vasi Múzeumbarát Egylet alábbi számlaszámára:

Budapest Bank Zrt. 10104789-46389900-01000004

Az összeg beérkezését követően haladéktalanul postázzuk a kiadványt a megadott címre. Hálásan köszönettel fogadjuk, ha egyesületünk tevékenységét további anyagi hozzájárulással is segíteni tudja.

Ingyenes kiadvány

Szponzorok

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza