Archívum

Archívum

Gombfocizz, ne háborúzz!

dr. Gráfik Imre előadása a gombfoci történetéről

2019.03.03

A korán érkezett tavasz, ha lehet még derűsebbé varázsolta dr. Gráfik Imre: Játékok játéka a gombfoci című előadását, amelyre szép számmal érkeztek múzeumbarátok, helytörténeti klubtagok valamint játékos kedvű gombfoci rajongók.

Dr. Gráfik Imre és Nagy Éva igazgatónő

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte a vendéget, aki előadása kezdetén két ajándékkönyvvel kedveskedett a könyvtár számára. Az igazi ajándék azonban – úgy gondolom – a játék szeretetével áthatott előadása volt, aminek hatására még az is megkedvelte a sporttá nemesedett játékot, akinek korábban vajmi kevés kötődése volt az „asztali labdarúgáshoz”.

A gombfoci gyökerei szorosan kapcsolódnak a hagyományos labdarúgáshoz, ötlete is abból ered, ám de újra feltalálása, technikái, eszközei valamint népszerűvé válása magyar lelemény. Balatonalmádiban a Hungarica Klub égisze alatt működő Gombfoci Klub nemes szándéka is az, hogy a gombfoci játék hungarikummá váljon.

A gombfocit eleinte, az elnevezéséhez hűen, különböző méretű, anyagú gombokkal játszották. Olcsó volt és gyorsan elterjedt a fiatalság körtében, minek hatására a férfiak ruházata komoly veszélybe került – mesélte dr. Gráfik Imre, hozzátéve, hogy a járulékos veszteség elhanyagolható a pozitív hatásaihoz mérten, melyekről Mérei Ferenc pszichológus is beszámolt „A gombfocizó gyermek” című írásában. A játék azon túl, hogy a háborúk időszakában felnövő generáció számára egyfajta menedékül is szolgált a valóság megrázkódtatásaitól, egymásra figyelésre, önfegyelemre, szabálykövetésre nevel, nyugtat, stratégiai, logikai készségeket fejleszt.

A játék, mi összeköt időseket és fiatalokat

Játszani azonban csak komolyan lehet és érdemes. Elengedhetetlen a szabályok lefektetése. Az első szabálykönyv megalkotója – tán nem is meglepő módon – egy pécsi szabómester, Balogh László volt. Szabályai némi változással, de hamarosan több kiadásban napvilágot láttak. Soós András: Gombfutball, Tandori Dezső: Nagy gombfoci könyv, illetve Éder Gyula: Ez a gombfoci! című sokat forgatott kötetein nemzedékek nevelődtek. Miközben országszerte gombfoci klubok alapultak, 1989-ben létrejött a Magyar Asztali Labdarugó Szövetség.

A sportjáték nemzetközivé válása, a játékszabályok kodifikálása mellett magával vonta a kezdetekkor különböző méretű és anyagú gombok standardizálódását is. Eltűnt a gomb, helyette megjelentek a világklasszis focisták arcképével ellátott műanyag játékosok, az alkalmas pálya, a nyomópálcák, a szektormérő és kialakult az ún. szektorjáték. Európa- és világbajnokságokat rendeztek a játéból, amin a magyarok sorra szép eredményeket értek el. Olyan neves focisták is előszeretettel játszottak a meccsek szüneteiben, mint Puskás Öcsi, Pele, vagy Zico. Nemre, korra, fizikai állapotra tekintet nélkül játszható – mondta dr. Gráfik Imre, a világ egyik legdemokratikusabb játékaként emlegetve a gombfocit, ami gyakran bemutatkozik a potsdami játékkonferencián és vásáron is. Noha nem olcsó mulatság a gombfoci felszerelés beszerzése, a sport ösztönzésére helyi szinten működik a Vasi Gombfoci Egyesület, aminek MB1-es csapata is van már. A Haladás Sportcsarnokban tartott bajnoki mérkőzésre 2019. április 27-én várja az érdeklődőket az előadó. Addig is azt ajánlja: gombfocizz, ne háborúzz!

A fiatalság forrása

Az előadás végén tartott gombfoci meccsen a jelenlévők megfigyelhették a gyakorlatban a játékot, illetve a szabályokat is megtudhatták. Íme, az alapok:

Játszd meg a labdát, amilyen, és ahogyan fekszik!

2. Játszd a pályán, azon, amin és ahogy találod!

3. Ha ez nem menne, mindig légy sportszerű!

4. Ahhoz, hogy ez így legyen, ismerd meg a gombfoci szabályait!

Sztelly

Ha lemaradt volna...


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza