Archívum

Filmvásznon a Lovakon nyergekben

Ismeretterjesztő film és közönségtalálkozó

2023.04.22

Izgatott várakozás előzte meg 2023. április 19-én az AGORA-Savaria Filmszínházban 18 órakor vetített Lovakon, nyergekben – a honfoglaló magyarok hadművészete című ismeretterjesztő filmet és az azt követő közönségtalálkozót.

Filmvásznon a Lovakon nyergekben

A Hajnal Ödön rendezte 27 perces film a Digitális Legendárium Youtube csatornáján már február óta megtekinthető, és azóta is folyamatosan ébren tartja az érdeklődést. (Ha még nem tette, ITT megtekintheti.)

„A film képkockái a 10. századba repítik a nézőt megismertetve a honfoglalás korának hadművészetével. Az utazás a fegyverek elkészítésétől a fegyverforgatás gyakorlatain át egészen a kalandozó hadjáratok elemzéséig tart, így mutatva be a kor küzdelmeinek különböző problémáit.” – olvasható a tömör leírásban. Ám a hiánypótló, tanórai keretek között kiválóan alkalmazható, frappáns alkotás ennél sokkal több. Odadás, szakmai precizitás és hitelesség jellemzi az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a PPKE Régészettudományi Intézete és a Digitális Legendárium, valamint számos hagyományörző egyesület szakmai összefogásának eredményeképpen, részben civil támogatással létrejött kisfilmet. Talán nem mentes a hibáktól, ám mindenképpen ki kell emelni, hogy a benne látható fegyverek nem a színházi kelléktár részei, hanem régészeti feltárások alapján készült hiteles, valóban használatra szánt másolatok, tárgyrekonstrukciók.

Filmvásznon a Lovakon nyergekben

A vetítés után Kolontis László régész (Savaria Múzeum) vezetésével, Gallina József Zsolt régész (Ásatárs Kft.), Zágorhidi Czigány Bertalan (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Marx Tibor István (Magyar Történelmi Íjász Társaság) és Tompa Balázs (Nyugat Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület) részvételével pódiumbeszélgetés következett. Egyletünk és az AGORA-Savaria Filmszínház szervezésében létrejött közönségtalálkozó kiváló fórumul szolgált mindazok számára, akik nem csupán a filmre, de elkészítésének kulisszatitkaira és a témával kapcsolatos kutatások legfrissebb eredményeire is kíváncsiak voltak.

Ha nem állt módjában részt venni az eseményen, vagy szívesen felidézné az ott elhangzottakat, kattintson az alábbi linken elérhető, mobiltelefonnal rögzített felvételre! 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza