Archívum

Archívum

Filmes elismerés

Különdíjat kapott a Barakkváros foglyai

2018.11.21

Ahogy arról már a média híradásaiból bizonyára sokan értesültek, Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Tóth Kálmán nemrég bemutatott ismeretterjesztő filmje a XVIII. Lakiteleki Filmfesztiválon rangos elismerést kapott.

Filmes elismerés

A 2018. november 16-án, pénteken délelőtt tartott díjátadó ünnepségen Horváth Zoltán vett rész, aki az eseményről így számolt be:

„Csütörtökön olyan 18.30-körül telefonon felhívott egy hölgy a fesztiváltól, hogy mindenképpen szeretnék kérni a szervezők, hogy legyek ott a díjátadón. Szombathelyről Lakitelekre eljutni egy rémálom, tömegközlekedéssel szinte képtelenség. Így abban maradtunk, hogy Kecskemétig két átszállással el tudok jutni kb. 10 óráig, de onnan segíteniük kell. Nagyon rendesek voltak a szervezők és kiderítették, hogy egy másik díjazott film készítői, Bubyrák István producer és Radó Gyula filmrendező – akiket már nagyon régóta ismerek – el tudnak vinni gépkocsival Kecskemétről Lakitelekre. Így szerencsésen jött ki az egész. Gyula felesége egyébként a szombathelyi származású Vadas Zsuzsa, a Nők Lapja főmunkatársa, akivel igen jóban vagyok.

Kecskemétről a vonat késése miatt 11 körül értünk a népfőiskolára. Épp a díjátadó kezdése előtt. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 250 ezer forint összegű különdíját és a Kairosz Kiadó könyvcsomagját Lezsák Sándortól, a Népfőiskola Alapítvány elnökétől, a Parlament alelnökétől vettem át, valamint Buglya Sándor filmrendezőtől, aki a zsűri elnöke volt idén. Boros Ferivel őt szintén régóta ismerjük, mert a Magyar Független Film és Videó Szövetségben, ahol mindketten elnökségi tagok vagyunk, ő régen elnök és titkár is volt, most meg tiszteletbeli elnök. A zsűri igen nagyszámú volt, bőven tucat felett: filmesek, tv-sek, újságírók, írók, értelmiségiek. Rengetegen voltak jelen az eseményen. A díjazottak, tv-stábok, tudósítók, stb. Aki járt már Lakiteleken a Kölcsey Házban, tudja, hogy mekkora a díszterme. Az tele volt.

A Duna Tv-től egy szerkesztő volt, még aki a mi díjunkat odaadta. Ő kérte, hogy majd beszéljünk, ám sajnos, a díjátadó végén nem volt erre lehetőség. Valószínűleg a film műsorra tűzéséről kell egyeztetnünk. Reméljük, hogy összejön!

Hazafelé is szerencsém volt, mert a Nemzeti Művelődési Intézetnek egy olyan munkatársával találkoztam, aki pár éve még Vas megyei volt és ismertük egymást. Ő Budapestig felvitt a díjátadó után egyből, de így is este értem csak haza. Nagyon kifáradtam estére már, és maga az ünnepség igazából fél óra alatt le is ment, viszont nem bántam meg, hogy ott voltam, mert szerintem az nagyon nagy elismerés, hogy rögtön az első fesztiválon díjazták a filmet, pedig itt még a rosszabb hanggal adtuk le a nevezési határidő miatt.

Idén már nincs több filmszemle, de jövőre majd nevezzük a filmet máshova is, mert jók az eddigi visszajelzések.”

Filmes elismerés

A Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával elkészített filmet legközelebb 2018. november 30-án, pénteken 18 órakor, az Ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Művelődési Központban láthatják az érdeklődők.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza