Archívum

Emlékkiállítás a levéltárában

Online tárlatbemutató

Széchenyi 2020

2021.03.20

Online esemény keretében mutatjuk be a MNL Vas Megyei Levéltára és a VME Túlélni a tragédiát. A trianoni békediktátum következményei Vas vármegyében című emlékkiállítását. A tárlatot dr. Melega Miklós levéltárigazgató ismerteti.

Emlékkiállítás a levéltárában

A trianoni békediktátum Magyarország számára a korábbi államterület kétharmadának, a lakosság több mint felének elvesztését eredményezte. A győztes hatalmak magyarok millióit kényszerítették akaratuk ellenére idegen uralom alá, ami mérhetetlenül igazságtalan és aránytalan büntetés volt az 1. világháborúban vesztes oldalon harcoló országunkkal és nemzetünkkel szemben.

A diktátum nyomán Vas vármegyét is hatalmas veszteségek érték; kiterjedése egykori területe 60%-ára zsugorodott, népessége a korábbi 58%-ára apadt. Az emlékkiállítás a trianoni döntés súlyos következményeit veszi számba, 15 témakör felölelve. Szó esik a vármegyében élő nemzetiségekről, a Muravidék és az Őrvidék elcsatolásáról, a nyugat-magyarországi felkelésről, a „hűséges falvakról”, a diktátum okozta gazdasági, kulturális, egyházi veszteségekről, a határ menti viszonyok alakulásáról, a menekültekről, a revíziós mozgalomról és az iskolai oktatásról, a területi visszacsatolásokról, Trianon emlékezetéről és az elszakított területeken élő magyar kisebbség sorsáról, jelenlegi helyzetéről.

Az ismertető szövegek megírását és a bemutatott dokumentumok kiválogatását a levéltárosok mellett több külső szakértő, közük határon túli – muravidéki és őrvidéki – magyar kutatók is segítették. A levéltári iratok mellett több magángyűjtő önzetlen felajánlásának köszönhetően korabeli fényképek, térképek, könyvek, jelvények, iskolaszerek, hímzett falvédők és használati tárgyak színesítik a tárlatot.

A veszélyhelyzeti korlátozások feloldását és a tervezett nyilvános kiállításmegnyitót követően a tárlat díjmentesen megtekinthető lesz 2021. szeptember végéig.

Az emlékkiállítást bemutató film IDE KATTINTVA megtekinthető.

A projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420

A kedvezményezett neve: Vasi Múzeumbarát Egylet

A projekt címe: Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében.

Dr. Melega Miklós


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza