Archívum

Emlékét őrizzük…

Séta a szombathelyi Hősi temetőben

2022.09.27

„Borulj le magyar szív a világ harcmezőin / névtelen vértanúként elhult testvéreid / ismeretlen sírjának emléke alatt.” E sorok olvashatók a szombathelyi Hősi temető első világháborús emlékművén.

Emlékét őrizzük…

Németh Balázs, előadó (Fotó: Tóth Tamás)

Egyletünk és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja dr. Németh Balázs vezetésével, 2022. szeptember 9-ére múltidéző temetői sétát hirdetett. A hadtörténeti kutató bevezetőjében röviden felidézte a Jáki úti sírkert történetét. A Hősi temető a nekropolisz legrégebbi része, ahol 1183 sírhelyen nyolc nemzet katonái nyugszanak. Közülük csupán 168 (14%) a vasi születésű. A többieket a háború viharai vetették Szombathelyre. Többségük hadikórházban, fertőző vagy belgyógyászati betegségeik okán, és nem a harctéren szerzett sebesülés következében hunyt el. Az előadó beszélt a temetőben látható emlékművekről, valamint több katona sorsát is a hallgatóság elé tárta.

Emlékét őrizzük…

Álljon itt közülük Pajor József repülő őrmester, a Magyar Királyi Légierő rádiós lövészének története.

Nagykanizsa térsége, 1944. április 12. – Pajor József egy kétszemélyes Messerschmitt 210-es gyorsbombázó repülővel, Hajden Sándor pilóta parancsnoksága alatt emelkedett magasba, hogy visszaverje az angolszász B-24-esek támadását. Sikertelenül. Haiden súlyosan megsebesült, ám annyi ereje még maradt, hogy kényszerleszállást hajtson végre és ezzel megmentse társa életét. Másnap belehalt sérüléseibe. Pajor József a megrázkódtatást leküzdve, már április 13-án kész volt arra, hogy részt vegyen a tököli repülőtér védelmében. Tán jó jelnek vélte, hogy ezúttal a Messerschmitt 210-es pilótája egy képzett, tapasztalt főhadnagy volt. Alig, hogy felszálltak, célkeresztjükbe került egy B-24-es. Támadásba lendültek. Ezúttal sikeres volt a találat. Mindkét gép éles, gyors süllyedésbe kezdett, majd a főhadnagy egyenesbe hozta repülőgépet. Hátra pillantva vette csak észre, hogy lövésze, Pajor József többé nem védi őt, nincs mögötte. Fülkéjének teteje levált: kiugrott, vagy kizuhant a repülőből. A gépbe számos lövés hatolt, vezérsíkján pedig horpadás jelezte a helyet, ahol a lövész a gépnek csapódott. Pajor József teste soha nem került elő. Ám húga és családja által emeltetett üres síron azóta is nyílnak az emlékezés virágai.

Emlékét őrizzük…

A séta végén, a hadszíntéren álló szükségkápolnák egyikében, ki-ki elmormolhatott egy-egy imát az itt nyugvók lelki üdvéért. Köszönjük dr. Németh Balázsnak, hogy kutatásaival őrzi és a múltidéző séták alkalmával felidézi a hősök emlékét!

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza