Archívum

Archívum

Borotvapenge, pezsgő, mosógép

A márka neve: Savaria/Szombathely

2019.08.22

Szombathelyiként nehéz a turista nézőpontjából tekinteni saját lakóhelyünkre. Mindig nyitott szemmel kell(ene) az utcákat járnunk, hogy újra és újra ráfeledkezzünk a Nyugat Királynője megannyi vonzó vonására.

Öröm és büszkeség Szombathelynek lenni

A rácsodálkozás, az összetartozás élményét kínálja a MNL Vas Megyei Levéltárában 2019. augusztus 21-én megnyitott „A márka neve: Savaria/Szombathely” című kiállítás. A Savaria Történelmi Karnevál az egyik, de nem az egyetlen olyan alkalom, amikor büszkeséggel gondolhatunk 2000 éves városunkra.

Hasonló érzés járhatta át a tárlatnyitó ünnepségen szép számban összegyűltek szívét. Sokan gyermeki kíváncsisággal, nosztalgiával kutatták a 16 tárló színes tartalmát, vidám eszmecserét folytatva egy-egy különleges tárgy felett. 17 órakor alábbhagyott a társalgás zaja. Dr. Melega Miklós, a MNL Vas Megyei Levéltára igazgatója kért szót, hogy köszöntse dr. Puskás Tivadar polgármester urat, a megjelenteket és mindazokat, akik a gyűjtemény létrehozásához hozzájárultak. Beszédében kiemelte: a városra méltán vagyunk büszkék, hiszen a történelem során eleink is büszkeséggel tekintettek rá. Ennek kifejeződése például a római hagyományok őrzése, Szent Márton tisztelete, a 19–20. században pedig Savaria – Szombathely nevének (modern kifejezéssel élve) brandként történő megjelenése is.

Dr. Puskás Tivadar, Dr. Melega Miklós és Bajzik Zsolt

Dr. Puskás Tivadar polgármester úr megnyitóbeszédében két embertípust említett: az egyik a pillanatnak él, örömét a napi események jelentik, a másik visszatekint és az értékek megőrzése iránt elkötelezett. Ez utóbbi lelkületet vallja ő is magáénak és ennek továbbadását kötelességének tekinti.

Bajzik Zsolt levéltáros, a VMBE elnöke, a projekt szakmai kurátora a részletes tárlatvezetés során elmondta, hogy a kollekció a levéltár és a könyvtár gyűjteményének darabjai mellett 19 magánszemély féltve őrzött relikviáit vonultatja fel. Megosztotta hallgatóságával azokat az élményeket is, amelyeket az anyaggyűjtés során a Spiegler Tiborral, S. Pálvel Judittal, dr. Pozsonyi Jánossal való személyes találkozás során átélt.

Egy idős úr, aki a kisunokáját is magával hozta a megnyitóra, büszkén mutatott a Colonia Claudia Savaria feliratú bélyegekre, magyarázva a körülbelül 10–12 éves fiúcskának, hogy bizony ezeket nem levelezésre használták, és neki is van ilyen. Kissé távolabb egy hölgy figyelmét a baglyos könyvtámaszok kötötték le. Megtudtuk tőle, hogy a sorozatban gyártott porcelándíszt az ország többi városa is megrendelhette. Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, akinek számos tárgyával találkozhatunk a tárlókban, 25 bagoly alakú könyvtámasz büszke tulajdonosa. Ugyanebben a tárlóban található az a porcelán tál is, amelyre viszont dr. Puskás Tivadar polgármester emlékezett boldogan: veje egy ehhez hasonló herendivel ajándékozta meg egy karácsonyon.

Borotvapenge, pezsgő, mosógép

A tárlat stílusosan elrendezett, a tárlókat kísérő különleges tablók megragadják a tekintetet. De mégis a tematikusan csoportosított tárgyak keltette vegyes érzés az, ami maradásra bír. Vegyes: hiszen a város történetében is voltak fényes, pezsgő időszakok, de a szűkös, nehezebb időket is felidézik a városnevet magukon viselő tárgyak, könyvek, prospektusok. Akár így, akár úgy: minőségről tanúskodnak hol csillogón, hol szerényebben. Egy-egy szelet a város történetéből, iparából, kulturális és sportéletéből, mindennapjaiból.

Ma már nem hordunk Sabaria cipőt, nem koccintunk Sabaria pezsgővel, nem borotválkozunk Sabaria zsilettpengével, mégis mindezek a márkás termékek közös emlékezetünk részét képezik.

Ahelyett, hogy cikkünk további részében felsorolnánk, hogy mi minden kapott helyet a kiállításban, inkább arra buzdítjuk a Nyájas Olvasót – legyen bár Savaria polgára, vagy idelátogató Kedves Vendég –, hogy szánjon egy kis időt a karnevál idején is nyitva tartó kiállítás megtekintésére!

Sztelly–TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza