Archívum

Az el nem készült szaloncukor nyomában

Vendég: Horváth Lászlóné informatikai asszisztens

2012.12.07

Vendégünk vezetésével, az ünnep előtti kézműveskedés jegyében kopogtatót készítettünk dekupázs technikával, gyertyát sodortunk viaszlapból, és majdnem szaloncukrot is főztünk.

Vagyis főzni főztük eleget, mégsem akarta a formába öntéshez szükséges olvadt állagot elérni. Pedig a recept szerint elronthatatlan!


Békebeli” szaloncukor:
1 kg kockacukrot kb. 3 dl vízzel leöntünk. Letakarva szálasra főzzük. Időnként a felszínén jelentkező piszkot hideg vízbe mártott ecsettel leszedjük. Drótból kb. 1 cm átmérőjű karikát csinálunk, amit a forró cukorba mártunk és kivéve ráfújunk, ha hosszú hólyag keletkezik a drótkarikán , akkor jó.
Zománcozott, gyengén nedvesített tepsibe öntjük, szétnyomkodjuk és hideg vízzel lefröccsentjük, ha teljesen kihűlt, fakanállal addig kevergetjük amíg olyan fehér lesz, mint a hó és megkeményedik.
Annyi részre osztjuk, ahány ízű szaloncukrot akarunk készíteni.
Egy részt állandó keverés mellett meglangyosítunk és tetszés szerint ízesítjük (kávé, citrom, likőr, dió stb.), majd tovább kevergetjük, amíg teljesen kihűl. Egy nedves márványlapra, vagy valami hasonlóra terítjük 1.5-2 cm vastagon.

Nem a szakácsban, nem az alapanyagokban, nem is a receptben volt a hiba, hanem a tűzhely rakoncátlankodott egy kicsit. Sebaj: jövő héten újra megpróbáljuk!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza