Aktuális

Aktuális

Amíg lesz egy magyar nóta

Kiállításnyitó a nemzeti összetartozás napján

2020.06.05

A járványveszély miatt bevezetett korlátozó intézkedések okán rendhagyó módon nyílt meg a Trianon – képes levelezőlapokon és falvédőkön című kiállítás.

Az a bizonyos aláírás
Tanai Erzsébet népdalénekes tiszta hangján az „Isten áldja meg a magyart” című népi ének csendült fel, s töltötte be a tárlat helyszínéül szolgáló Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziuma Szakközépiskola Galériáját. A nyitány után támadt csendet a Vasi Múzeumbarát Egylet elnökségi tagja, az iskola történelem szakos tanára, Bodó Judit törte meg, köszöntve a helyszínen és az online térben jelenlévőket. Utóbbiak Szombathely MJV facebook oldalán és a Szombathelyi Televízió honlapján követhették a rendezvényt. A kiállítást Bognár Béla soproni gyűjtő képes levelezőlap és falvédő kollekciójának trianoni témájú darabjaiból Bodó Judit és Tóth Kálmán rendezte. A 14 kézzel hímzett falvédőn magyaros motívumok, búsongó vagy reményt keltő idézetek olvashatók.
„Turulmadár szállj! Sehol meg ne állj! Vidd el a mi üzenetünk lesz még magyar nyár!”
A vitrinekben 175 képeslap vall a korszakban élt emberek érzéseiről, hazaszeretetéről, vágyairól. A ritka darabok már csak fennmaradásuk okán is jelentős értékkel bírnak. A gyűjtemény tulajdonosa nem lehetett személyesen jelen a megnyitón, de a veszélyhelyzet elmúltával várja a szombathelyi közönséggel való találkozást. – mondta el Bodó Judit.
 
 
dr. Nemény András polgármester köszöntő beszédet mondott
Dr. Nemény András polgármester köszöntő beszédében megemlékezett a trianoni döntést követően hazánkat ért veszteségekről, egyéni sorstragédiákról, s arra kérte a szombathelyieket, hogy e napon fél 5-kor egyperces néma megállással emlékezzenek a békediktátumra. Kiemelte, hogy korunk egyik legfontosabb feladata a határon kívül élő magyarok problémáinak megismerése, méltó, teljes jogú életének segítése, az ő igazságuk keresése és megtalálása. Ennek fontos elemeként említette a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, a közösségi együttélés példamutatását.

A polgármester szavait követően Szabó Tibor András, a Weöres Sándor Színház színművésze Karinthy Frigyes: Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára című írását olvasta fel.

„És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs.”

dr. Melega Miklós
Ezt követően a MNL Vas Megyei Levéltár igazgatója, dr. Melega Miklós felelevenítette a trianoni békediktátum előzményeit, érzékeltetve ok-okozati összefüggéseit, párhuzamot vonva a magyar történelem hasonló mértékű tragédiájával, a mohácsi csatavesztéssel. Kiemelte, hogy az igazságtalan békeszerződést követő részleges revízió valóban méltányos, és jogos követelés volt Magyarország részéről. „Ennek az időszaknak a lelkiállapotáról, a kétségbeesésről, a fájdalomról, a reménységről és a reménytelenségről vallanak azok a képeslapok, amelyeket Bognár Béla gazdag gyűjteményéből a vitrinekben láthatunk és az egykori konyhák falát díszítő, magyar családok által hazaszeretetből hímzett falvédők. De képeket láthatunk a visszacsatolások népünnepélyeiről is. Láthatjuk azokat a felemelő pillanatokat, amikor a magyar lakosság kifejezhette örömmámorát.”
Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél
A rendezvény végéhez közeledve a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium két növendéke, Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél páratlanul szép duettje hangzott fel. Az online közvetítés technikai korlátjai sem csorbíthatták azt az élményt, amit a hallgatóság számára ajándékozott a két fiatal hölgy a „Ki szívét osztja szét” című dallal. Bízunk abban, hogy hamarosan „élőben” is meghallgathatjuk Magyar Szilvia (Művészeti Szakgimnázium magánének tanára) tehetséges tanítványait. Végezetül megköszönve a figyelmet, Bodó Judit felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy tekintsék meg a tárlatot és a gyűjtővel készített videó interjút, majd Reményik Sándor: Mi a magyar? című költeményének utolsó soraival búcsúzott a közönségtől.

 

Interjú Bognár Béla gyűjtővel

 

A megnyitóünnepség teljes terjedelmében itt tekinthető meg.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza