Archívum

Archívum

Achtung! Achtung, fliegeralarm!

2020.03.11

Élesen felharsanó sziréna hangja töltötte be a múzeumbogár klubbot. A kivetítőn képek pörögnek: Szombathelyre alig ismerni rá. Te, Kedves Olvasó melyik tárgyadat vinnéd magaddal az óvóhelyre?

Csoportkép

E kérdésre hírtelenjében választ adni nem is olyan egyszerű, ám a 2. világháború idején, 1943 augusztusa után hazánk lakossága mind gyakrabban volt kénytelen elgondolkodni ezen a kérdésen. 1945. március 4-én, e napsütéses vasárnapon Szombathely történetének szörnyű, 300-400 civil áldozatot követelő katasztrófája következett be. A 12:40-től eltelt kb. 20 perc alatt sok épület, pótolhatatlan érték sérült meg vagy pusztult el.

A légitámadás 75. évfordulóját követő péntek délutánon a múzeumbogarak Tóth Kálmán (Kami) segítségével megismerhették azokat a történéseket, amelyek Magyarország háborúba sodródásához, a doni katasztrófához, majd a szövetségesek légitámadásaihoz vezettek. A légoltalmi parancsnokság jelentéseiből és visszaemlékezésekből vett idézetek arról is beszámolnak, amit a fényképek nem dokumentáltak: mit kellett átélniük a bombázás idején a légópincékbe menekült embereknek.

Mátyás felöltötte a magyar repülőkatona sapkát

A szombathelyi székesegyház alaprajzát mutatva Kami elmondta: 6 bomba zuhant a templomra, de a Gondviselésnek hála, 2 nem robbant fel. Az egyiket Marosfalvi Antal tűzszerész hatástalanította. Hősiességének emlékét a templom nyugati falán néhány napja elhelyezett tábla őrzi. Szerencsére az ünnepi püspöki szentmise befejezését követően történt a támadás, amikor már csak kevesen tartózkodtak az épületben. Közülük ketten csodával határos módon túlélték a robbanást. A 2. világháborús légitámadások következtében Szombathely 4471 lakóházából 3575 megsérült – mondta el Kami, miközben megmutatta a gyerekeknek Szombathely bombázási kártérképét, amely a szomorú esemény 75. évfordulója alkalmából készült el. Előadásának folytatásában bemutatta a Földközi-tengeri Szövetséges Stratégiai Légierő felépítését, az alá tartozó 15. légi hadsereg 55. bombázó szárnyának egységeit, a B-17-es és B-24-es bombázó repülőgépek fegyverzetét, személyzetét. Megismerhették a gyerekek az amerikai liberátorok által szállított különféle bombák méretét, hatásait. A klubdélután végén 2. világháborús relikviákat vehettek kézbe a gyerekek, így például világítóbomba ejtőernyőjét, szentképet, egy liberátor szárnyából öntött edényt, bombarepeszt, magyar repülőkatona sapkát, Messerschmidt vadászgép fedélzeti gépfegyverét, sőt egy is. A többiről meséljenek a képek!

Az elgondolkodtató, s egyben izgalmas foglalkozást szeretettel ajánljuk általános és középiskolás diákcsoportok számára egyaránt.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza