Aktuális

Aktuális

A kámoni Reiszig-kastély története

2019.03.22

A BDK és VMBE Helyek – épületek – építészek című sorozatának következő eseményén Bajzik Zsolt levéltáros előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A kámoni Reiszig-kastély története

Az ún. Reiszig-kastély történetével kapcsolatban, az elmúlt évtizedekben több olyan megállapítás jelent meg a különböző tanulmányokban, amelyek nem voltak mindig igazán pontosak. Ennek oka az lehetett, hogy nem történt meg az épület történetének levéltári forrásokon alapuló feltárása. Ezekben az írásokban közös az a megállapítás, hogy a 16. századból származik az épület. A település korai birtokosai a Kámoniak, Herényiek, Hermányiak, Vátiak, Káldyak, Patyiak közül kerültek ki, majd a későbbiekben a Botka, Virágos, Gazdag, Kutasi, Szajky, Árvai, Lindamary, Heés, Gorup, Esterházy, Thassy, Bernáth és Reiszig családok nevével találkozhatunk a község történetében.

A kámoni kastélyt és a hozzá tartozó birtokot tulajdonosaik számos alkalommal elzálogosították; így került a 18. század közepén a jakabfai Bernáth család tulajdonába. A 19. század folyamán házasságkötés révén jutott az uradalom a Reiszig család birtokába, akik felújították, bővítettek az ódon épületet, és angolparkot, kertet és gyümölcsöst létesítettek mellette.

Az 1870-es években a környező települések birtokosain kívül Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter és Széll Kálmán pénzügyminiszter is vendégeskedett a kastélyban. A Reiszig család itt őrzött műtárgyaiból több darabot kiállítottak az 1912. évi Vasvármegyei Műtörténeti Kiállításon. A második világháborút követően az épületet államosították és lakásokat alakítottak ki benne. 1960-ban műemlékké nyilvánították, de a bejegyzést 1971-ben törölték a tulajdoni lapról. Az 1965-ben felújított egykori Reiszig-kastély 1990-ben került a szombathelyi önkormányzat tulajdonába. Az ekkor bérlakásként funkcionáló házat teljesen lelakták, ezért a kastély sorsa hosszú évekig bizonytalanná vált. A helyi védelem alá kerülő épületet 2001 őszén megvásárolta és a műemléki szempontokat figyelembe véve felújította a Tender Kft.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a Berzsenyi Dániel Könyvtár 4. emeleti előadótermébe 2019. március 27-én, szerdán 17 órakor.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza