Hősök éve 1956-2016

Készítsetek rövid riportot egy Vas megyei visszaemlékezővel a korszakról, 1956-ról! A beszélgetés anyagából szerkesszetek legfeljebb 5–8 perces hang- vagy videó anyagot!

Mindjárt az elején egy fontos kitétel: engedélyt kell kérni a riportalanytól a felvétel egészének vagy annak szerkesztett változatának interneten történő közzétételéhez. Meg kell kérdezni azt is, hogy hozzájárul-e a riportalany neve, életkora, foglalkozása közléséhez.

Két dolog jelenthet bizonyos fokú nehézséget e rendkívül izgalmasnak ígérkező feladat megoldása során: a riportalany megtalálása és a beszélgetés fonalának „célirányban tartása”. Az első probléma könnyen orvosolható, ha arra gondolunk, hogy a napjainkban 70 év feletti, idős emberek gyermekkora, ifjú évei az 1950-es évekre estek. Közülük mindenki rendelkezik a korszakra jellemző olyan emlékekkel, amelyek a korabeli hétköznapi élet egyes területeihez (iskola, ifjúsági mozgalmak – úttörő, DISZ –, gyermekjátékok, ruházkodás, étkezés, lakberendezés, boltok, ünnepek, vallásgyakorlás stb.) kapcsolódnak. Elképzelhető az is, hogy egy leszármazott meséli el felmenője történetét. Nem feltétlenül kell tehát olyan visszaemlékezőt keresni, aki tevőleges részese volt az 1956-os eseményeknek.

Rögzítsd az emlékeket!

A beszélgetés mederben tartása kicsit nehezebb problémát jelenthet, ugyanis az idős emberek többsége szívesen és sokat mesél a régi dolgokról. Előfordulhat, hogy a beszélgetés mellékvágányra szalad, esetleg olyannyira szerteágazóvá válik, hogy nehéz lesz a felvett hang- vagy video anyag megszerkesztése. Sajnos nem tudunk minden helyzetre érvényes megoldást javasolni. Az megkönnyíti a helyzetet, ha a kiválasztott témára irányuló kérdéseiteket előre megfogalmazzátok.

A felvétel elkészítéséhez nem kell stúdióminőségű eszközökre gondolni. Megteszi egy egyszerű diktafon, okos telefon, videokamera is.

A filmeket, hanganyagokat a Youtube-ra töltsétek fel, a videó linkjét adjátok meg a "Link" mezőben.


A zsűri azokat a munkákat jutalmazza magasabb pontszámmal, amelyek:

  • határozott vonalvezetésűek a téma tekintetében
  • tanúsítják a riporter(ek) felkészültségét

A vetélkedő a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával valósult meg.