Archívum

Archívum

160., 120., 110.

Előadás neves régészeink emlékére

2020.01.17

A VME 2020. évi első összejövetelén Ilon Gábor három, neves „Vas megyei” régész, Miske Kálmán, Fettich Nándor és Mozsolics Amália munkásságáról, életéről beszélt, számos érdekességgel árnyalva a róluk alkotott portré vonásait.

160., 120., 110.

Mindhárom archeológusban közös, hogy feltárásaikkal, publikációik révén nem csupán Vas megyei, hanem európai viszonylatban is figyelemre méltó felfedezéseket tettek. Közös bennük a hivatásuk iránti elkötelezettség, és nem utolsó sorban közös, hogy mindhármuknak idén ünnepelhetjük születésük kerek évfordulóját.

Miske Kálmán 160., Fettich Nándor 120., Mozsolics Amália 110. éve született. Noha nem mind „vasi” származásúak, tevékenységük révén sok szállal kötődnek megyénkhez.

Az ifjú báró és neje

Ilon Gábor, ragaszkodva az időrendhez, a Vasvármegyei Múzeum (a mai Savaria Múzeum) gyűjteményének egyik megalapozója, első igazgatója, Miske Kálmán báró (1860. november 25. – 1943. március 15.) életének és munkásságának bemutatásával nyitotta vetítettképes előadását. Miske gyermekkorának színtere, a bodajki kastély ma is áll, felújításra várva. Az épület felvillantása után egy távolba révedő ifjú portréja következett. E felvételnél jó pár évvel később készült fotón a báró már nejével, az elbűvölő szépségű Chernel Saroltával oldalán látható. A személyes felvételeket Miske ásatásain készült képek váltották.

Miske 31 éven át töltötte be a Vasvármegyei Múzeum igazgatói tisztségét. Fő műve a Die prähistorische Ansiedlung Velem St. Vid” című kötet. Levelezésben állt Európa neves régészeivel. Irathagyatékának egy részét az általa alapított kőszegi múzeum őrzi. Helyettesét, Pável Ágostont gyakran felkereste szombathelyi otthonában. A komoly beszélgetések közepette pedig – idézte fel a szülei által mesélt történetet az előadáson jelenlévő S. Pável Judit – ő, kislányként készségesen segédkezett az idős tudós hosszú szakállának simogatásában.

Fettich Nándor (1900. január 7. – 1971. május 11.) A népvándorlás és a honfoglalás korának nemzetközileg is elismert kutatója, elsősorban a Kárpát-medence lovas nomád népeinek díszítőművészetével, hagyománykincsének továbbélésével foglalkozott. Munkássága több ponton összekapcsolható Vas megye szkíta, hun és avar korának emlékivel. Támogató mentori kapcsolat fűzte a kettős honfoglalás elméletének későbbi megalkotójához, az ifjú László Gyulához. Fettich Nándor emlékét szülőfalujában, Acsádon az időközben megszűnt egykori általános iskoláról az Önkormányzat épületének falára áthelyezett emléktábla őrzi.

Sok érdeklődő eljött a megemlékezésre

A vasvári születésű Mozsolics Amália (1910. január 13. – 1997. október 21.) nemzetközi hírű ősrégész volt. A bécsi tudományegyetemen 1935-ben védte meg doktori értekezését. Ő volt a szakma első magyar női régészdoktora.

1950 és 2000 között megjelent német nyelvű régészeti munkái az európai régészettudomány alapművei. Habár csupán alig több mint egy esztendőn át volt a Vasvármegyei Múzeum Régiségtárának őre, e rövid idő alatt jelentős tudományos tevékenységet folytatott. A régészet mellett a néprajz iránt is érdeklődött. E területen publikált tanulmánya erős vasvári kötődését bizonyítja.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza