Aktuális

Aktuális

135 év az élhetőbb városért

2020.10.13

A Szombathelyi Szépítő Egyesület 135 éves jubileuma alkalmából a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nyílt kiállításon jártak október 9-én a múzeumbogarak.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Szépítő Egyesület kiállításában jártunk

A Szombathelyi Szépítő Egyesület életéből vett újságcikkek, a vasi megyeszékhely építészeti képének változásait szemléltető képes levelezőlapok, jeles, illetve kevéssé ismert személyiségek portréinak szépia színei fogadták a betérő gyerekeket. Tudjuk, aligha férne el az egyesület valamennyi híre, eseménye e terem falán, tárlóinak mélyén. Nem a teljesség, más a kiállítás célja: arról az erőről tanúskodik, amely a városért tevékeny polgári közösség összefogásában rejlik. A varázslatról, amely „Stein am Anger-t” a Nyugat Királynőjévé tette.

Bődi Lívia elnök

A tárlók és faliképek között járva az egyesület életének legérdekesebb eseményeiről a klubdélután házigazdája, Bődi Lívia elnök mesélt a múzeumbogaraknak. Megtudhatták tőle, hogy a Szépítő Egyesület 1885. október 18-án alakult, Varasdy Károly polgármester előmozdítására, aki maga köré tömörítette a város fejlődését szívükön viselő polgárokat. Annak idején díszkertek, sétányok, utcai fasorok létesítésére, közterületek tisztántartására jött létre a szervezet. Sokrétű tevékenységük nyomán a várost hamarosan a „Nyugat Királynőjeként” kezdték emlegetni. A civil szervezet megalakulásának 50. évfordulóját egy nagyobb beruházással, az oladi kilátó megnyitásával ünnepelték volna. Ám az időjárás közbeszólt, az eseményt későbbre kellett halasztani. A kilátó emblematikus alakja egy ideig az Egyesület logójában is szerepelt, jelképévé vált.

A Szépítő Egyesület munkáját a 2. világháború megtörte. Az 1945 után a feloszlatás alól a szépítő egyletek sem voltak kivételek. Az oladi kilátó állami tulajdonba került. Napjainkban a város gondoskodik az építményről, de gyakorta szépülnek falai és környezete önkéntesek keze nyomán is. Az Egyesület 1968-ban alakult újra. Gyurácz János elnök új feladatokat jelölt meg ekkor számára: az emléktáblák, köztéri szobrok, emlékművek állítása mellett a lakóházak külső és belső rendbetételét is.

Munkálkodunk a kilátón

Napjainkra feladataikat hosszasan lehetne sorolni: sírhelyek gondozása, természetvédelem, a város „rozsdafoltjainak” felújítása, rongálások helyrehozása ennek mind-mind részét képezik. Különleges pillanatokat felidézve Bődi Lívia megemlítette többek között a villamoskocsi Smidt Múzeumba helyezését és a Szent Márton utcai temető sírjainak megóvása céljából végzett munkálatokról is beszélt. Végül megköszönve a gyerekek érdeklődő figyelmét egy-egy tollal ajándékozta meg őket.

A fennmaradó időben a múzeumbogarak Ágoston Eszter (Sztelly) által összeállított kérdésekre kereshették meg a kiállításban búvárkodva a válaszokat, illetve elkészíthették az oladi kilátó miniatűr mását is papírból.

A kiállításból távozva visszanézel: érdemes volna újra megtekinteni egy-egy fényképfelvételt, cikket? Szerencsére erre még van egy kis idő: a tárlat október végéig látogatható.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza