Archívum

1118 km egy nap alatt

…a Vasutas Természetjárók Szövetségével

2015.05.16

A Vasutas Természetjárók Szövetsége fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepi túrát szervezett „OKT egy nap alatt” címmel. A nagyszabású esemény hangulatát a szépszámú és lelkes közösség mellett a kedvező időjárás is fokozta.

Valamennyi VTSZ-es egyesület összefogott, hogy a jubileum alkalmából egy nap alatt bejárják az Országos Kéktúra teljes útvonalát. Tekintettel a túrázók nagy számára, különböző teljesítőképességére és igényeire, az összességében 1118 km távot 56, külön-külön 11-től 40-ig terjedő távra osztották fel. A Vasi Múzeumbarát Egylet természetjárói a 116,6 km-es táv teljesítését tűzték ki maguk elé, az alábbi lebontásban:
Velem – Irottkő – Hétforrás – Kőszeg (20,7 km), túravezető: Süle Antal.
Sárvár – Gérce – Káld (27,1 km), túravezető: Urbán László.
Káld – Hosszúpereszteg – Szajki erdészház (16,3 km), túravezető: Rábai Péter.
Szajki erdészház – Kisvásárhely – Sümeg (29,2 km), túravezető: Karáth László.
Zalaszántó – Hévíz – Keszthely (23,3 km), túravezető: Ruborits Sándor.

A Szajki tavaknál

Kellemes, kirándulóidőre virradt a túra napja. Noha a reggeli órákban Szajk környékén esett egy keveset az eső, délelőtt már ott is kisütött a nap, délutánra pedig egészen felmelegedett a hőmérséklet. Tagtársaink gyönyörködhettek a májusi napsütésben ragyogó, virágzó fákkal ékesített táj látványában. Útjukat segítették a nemrég felújított Kéktúra útvonaljelzések, amelyek festésében szakosztályunk tagjai közül páran márciusban és áprilisban részt vettek.
Süle Antal vezetésével a kőszegi szakaszra vállalkozó túrázók először autóbusszal Velembe utaztak, majd Velemből a Szent Vid hegyen át az Írottkőre kapaszkodtak fel. Innen Kőszeg felé vették az irányt, érintve a Hörmann-forrást, Stájer-házakat, Vöröskeresztet, Hétforrást és a Kálváriát.

Oklevelekkel, Gércén

A következő három csapat együtt indult útnak autóbusszal Sárváron keresztül. Az előzetes egyeztetésnek megfelelően a sárvári buszpályaudvaron találkoztak a soproniakkal, akik Kőszeg és a Sárvár közti szakasz bejárására vállalkoztak. Itt egy közös fotó is készült a két társaságról. Ezután a szombathelyi csapat Káld és a Szajki-tavak irányába utazott.
Urbán László negyedmagával búcsút vett a többiektől Káldon, visszaindult Sárvár felé a Farkas-erdőn keresztül. A többiek Szajkon szálltak le. Rábai Péterrel az élen 13-an Hosszúpereszteg – Káld irányába indultak. Útjuk végén Káldról a helyközi járatos busszal Sárvárra utaztak.
A negyedik csapat Karáth Lászlóval az élen hat fővel három megyehatárt érintve haladt Szajkról Sümeg felé. Sümegről vonattal tértek haza. A Szajkról indulók kis esőt is kaptak a nyakukba az út elején, de aztán már kellemes időben haladhattak.
Az ötödik csapat Ruborits Sándor vezetésével, autóval Zalaszántóra érkezett, majd a helyközi járattal Keszthely irányába utazott. Keszthelyen más túrázók csatlakoztak a társasághoz, végül heten elindultak gyalogszerrel Zalaszántó irányába.
A „Káld – Sárvár” és „Szajki erdészház – Káld” csapat a sárvári állomáson találkozott visszafelé.
A túrák befejezése után a túravezetők valamennyi résztvevőnek emléklapot és jelvényt adtak át, emlékezetessé téve az országos összefogás eme szép példáját.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza