Archívum

Gyufásskatulyától a múzeumig

Első látogatás a Smidt Múzeumban

2022.02.02

A Vasi Múzeumbogár Klub tagjai idén több ízben is felkeresik Szombathely egyik legkülönlegesebb közgyűjteményét, az 51 éve megnyitott Smidt Múzeumot.

Gyufásskatulyától a múzeumig

A múzeum állománya jelenleg 50 ezer darabra tehető, de még számos műtárgy feldolgozatlan. Így dr. Smidt Lajos hagyatékának valós mérete ennél számosabb – tudtuk meg a múzeumbogarakat lelkesen fogadó dr. Hollerné Mecséri Annamária igazgatóasszonytól. Elmesélte, hogy Smidt Lajos gyűjtőszenvedélye 8 éves korában kezdődött. A kisfiú féltett kincsei – kagylók, kövek, pénzérmék – között értékes ritkaság is akad: egy 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére készített címeres emlékpohár, amit 1911-ben nagynénjétől kapott. Ismeretes a történet, miszerint egy gyufásdoboz begyűjtése közben kishíján elütötte őt egy lovaskocsi.

A Smidt Múzeum épülete – legyen bármily otthonosan is berendezve –, nem Smidt Lajos háza, hanem Szombathely egyik legrégibb középülete volt, amelyben 1773-tól 1894-ig gimnázium működött. A néhai sebész főorvos valóságos műtárgymentést folytatott. Leginkább betegei révén, ajándékozás útján gyarapodott a gyűjteménye.

Gyufásskatulyától a múzeumig

Az újonnan érkezett klubtagok számára a múzeumigazgató asszony röviden bemutatta a múzeum tereit, ráirányítva a figyelmet például az empire stílusú, órát szájában tartó uszkárra, amely a Smidt Múzeum jelképévé vált. A fiúk örömére a régiségtárról, hadtörténeti és fegyvergyűjteményről is mesélt, csakúgy, mint a vitrinekben őrzött könyvritkaságokról, ősnyomtatványokról. A numizmatikai gyűjtemény is jelentős egységet képvisel. Még néprajzi gyűjteményegységet is találunk a múzeumon belül. Külön kiállítótérben láthatóak a világháborús emlékek. Annamari azt is megsúgta, hogy a soron következő foglalkozás központi témája a törpekecske múmia lesz majd. Igen: még múmia is van!

A bevezetőt követően a gyűjtőszenvedélyről, mint jelenségről beszélgettek a tagok, ami ha nem is ölt múzeumi méreteket, azért valószínűleg a legtöbb gyermek életében jelen van. Arról a bizonyos korszakról beszélek, amikor korongok, matricák, autóskártyák, gombfocicsapatok cserélnek gazdát. Az igazi gyűjtő arról ismerszik meg, hogy ez a korszaka maradandó. A foglalkozás további részében Tóth Kálmán és Ágoston Eszter mutatták be képeslap és toll gyűjteményük különleges darabjait.

Gyufásskatulyától a múzeumig

Ezt követően Annamari a múzeumi munka kulisszatitkairól mesélt. Talán meglepő, de a mai napig gyarapszik a Smidt Múzeum! Például Horváth Lajos, a 38. gyalogezred főhadnagya hagyatéka is részévé vált. A múzeum nem volna múzeum nyilvántartás nélkül. A részletgazdag, egyedi jellemzőket is magában foglaló, papír alapú leltárkönyv digitális változatával is megismerkedtünk. A tér korlátait legyőző digitális világ előnyös, ha kutatásra adja a fejét valaki, ám a 3D-s múzeumtúra nem pótolja azt a különleges varázst, amely a Smidt Múzeumba lépve éri a látogatót.

A foglalkozás vezetését végül Novák Fanni múzeumpedagógus vette át, aki – miután a klubtagok megtekintették a leltárkönyvet –, arra bíztatta őket, hogy készítsenek hasonlót, benne egy, a Smidt Múzeumban őrzött műtárgy minél részletesebb leírásával. Ezek a leírások, minél pontosabbak, annál jobban kifejezik a tárgyak egyediségét. Mi is erre törekedtünk!

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza