Archívum

Archívum

A pálinka spiritualitásától egy könyv születéséig

2024.12.06

A Tanulmányok a házi pálinkáról. A házi készítésű gyümölcspárlat kultúrája, értelmezése a Balaton vidékén a 20. század II. felétől napjainkig című kötetet 2024. december 4-én, jó hangulatú beszélgetés során ismerhették meg a múzeumbarátok.

Komoróczi Lajos, dr. Illés Péter és Gyanó Szilvia

A hat tanulmányt tartalmazó kiadványt annak három szerzője: Gyanó Szilvia etnográfus muzeológus (Thúry György Múzeum, Nagykanizsa), dr. Illés Péter etnológus muzeológus (Savaria Múzeum) és Komoróczi Lajos agrármérnök, okleveles pálinkász mutatta be.

Gyanó Szilvia lendületes előadásában a Magyar Géniusz program keretében megjelent kötet tartalmának ismertetése mellett vallott a témához fűződő személyes kötődéséről, illetve a terepi adatgyűjtés során szerzett tapasztalatokról, nehézségekről. Elmondta: annak ellenére, hogy idestova másfél évtizede adottak az otthoni pálinkafőzés törvényes keretei, riportalanyai közül többen vonakodtak feltárni ebbéli tevékenységük részleteit. A titkos pálinkafőzetés egy emlékezetes történetét is hallhattunk, amely Nagykanizsán az 1970-es években esett meg: „az egyik főzés alkalmával látták, hogy jön valaki, méghozzá egy ismerős rendőr. Próbáltak úgy tenni, mintha nem lennének a pincében, de a rendőr kopogtatott. Nem válaszoltak, de csak kopogtatott. Végül megszólalt: – Engedjetek be, én is főzetni jöttem!”

Pálinkafőző cserép

Dr. Illés Péter a délnyugat-dunántúli szőlő- és gyümölcstermesztés történeti néprajzának kutatása során számos, a pálinkafőzéssel kapcsolatos adatot talált. Következtetései jelen kötet lapjain nyertek publicitást. Éppen ezért inkább a témában folytatott legújabb kutatásainak eredményeit osztotta meg a közönséggel, ízelítőt adva a kisüsti pálinkafőzés múzeumokban fennmaradt és dokumentált tárgyi emlékeiről. Megismerhettünk egy rejtélyes funkciójú, a muzeológusok által mára teljesen elfeledett cserépedénytípust: „élőben” láthattuk a Vasvármegyei Múzeum néprajzi gyűjteménybe az 1900-as évek elején bekerült darabokat, amelyek Szenttelekről (ma: Stegersbach) és Pöszönyből (ma: Badensdorf) valók.

Komoróczi Lajos kóstolóra hívja a múzeumbarátokat

Végül Komoróczi Lajos osztotta meg a hallgatósággal a kiváló minőségű pálinka készítésének alapvető és kompromisszumot nem tűrő legfőbb kritériumait. A kötetben szereplő „Nem úgy van az, mint volt régen” – Kronológia a „zugpálinkafőzéstől” a magánfőzött párlat készítéséig című írásában a téma jogi hátterét részletesen taglalta. Gyakorlati tudását nem csak papíron, de a világhálón, a Ház[táj]i Pálinkafőzők Klubja elnevezésű közösségi oldalon (kukolla.hu) keresztül is igyekszik megosztani az érdeklődőkkel.

A kötetbemutatót követő oldott légkörű beszélgetés során meg lehetett kóstolni Komoróczi Lajos zamatos pálinkái közül néhányat.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza