Archívum

Archívum

Virtuális utazás Észak-Itáliába

Zátonyi János filmjének premierje

Feltöltve: 2018.02.07

2018. február 07. szerda

A havazás ellenére a múzeumbarátok szívét Olaszország hangulata járta át ezen az estén: Zátonyi János filmje az észak-itáliai műemlékvárosokba kalauzolta a szép számban megjelent közönséget.

A Vasi Múzeumbarát Egylet és a GabbianoTravel 2017 októberében Aquileia, Ravenna, Assisi, Bologna, Verona és Sirmione városokba ötnapos kirándulást szervezett. Az utazás előtt dr. Zsámbéki Monika ráhangoló jellegű művészettörténeti előadása hangzott el. Most az összefoglaló film szegezte 100 percen keresztül vetítővászon elé a nézőket.
Az aquileiai San Appolinare Nouvo, a Szent Ferenc bazilika Assisiben, a veronai San Zeno bazilika, vagy Bologna ferde tornyait ismerős látványként üdvözölték a kirándulás résztvevői. Ám film, a dinamikus kamerakezelésnek köszönhetően, élményszerűen hat azok számára is, akik nem voltak jelen az utazáson. A csodás tájak nevezetes helyeiről, személyeiről, templomairól, szentjeiről felvonultatott részletes ismeretanyagot a helyszínek hangulatához illő aláfestő zene és a látványos kiemelések teszik még élvezhetőbbé. Zátonyi János ötletesen, a buszos utazás mozzanatait idéző animációval kötötte össze az 6 itáliai műemlékváros kiemelt látnivalóit.
Zátonyi János rendező a közönség előttAz ügyes operatőr a szabad szemmel alig észrevehető részletekre is ráfókuszált, a néző elé tárva a csodálatos freskók, padló- és falmozaikok részleteit, a díszes oszlopsorok teljes szépségét. Hogy el ne tévedjen a néző a látnivalók tengerében, arra térképek betoldásával ügyelt a szerkesztő, felvonultatva a megtekintett emlékhelyeket.

Köszönjük Zátonyi Jánosnak és kedves feleségének – aki narrátorként közvetítette a 15 oldal terjedelmű, saját összeállítású szövegkönyvet – a művészettörténeti oktatófilmnek is beillő alkotást!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza