Archívum

Archívum

Virágvasárnapi Pável-túra

…a 95. születésnapját ünneplő Médi nénivel

Feltöltve: 2017.04.09

2017. április 09. vasárnap

Vasi Múzeumbarát Egylet ez évben is a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közösen szervezte meg a hagyományos Pável-túrát Szentgotthárdra, majd ezúttal Alsószölnökre.

A szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeumban a kölestörő mozsárral, a köles termesztésével és felhasználásával, valamint a halászattal ismerkedtünk, Pável Ágoston korabeli feljegyzései alapján. A múzeumlátogatás után a Nagyboldogasszony templomban passiós szentmisén vettünk részt, amelynek kezdetén Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló köszöntötte közel 60 fős csoportunkat, kiemelten a körünkben lévő, 95. születésnapját ünneplő Törő Lászlónét (Médi nénit), aki Károlyfán, a szlovéniai Korovciban született. Virágvasárnapi Pável-túraA szentmise után autóbusszal utaztunk tovább Alsószölnökre, ahol három nemzetiség: szlovének, magyarok és németek élnek együtt. Csoportunkat Monek Zsolt polgármester fogadta, majd vezetésével megtekintettük a bognárházat és a templomot. A templomban megemlékeztünk a faluhoz kötődő három híres, szlovén plébánosról, Kossics Józsefről, Szakovics Józsefről és dr. Lenarsich Imréről. Nem maradt el a szokásos piknik sem, amelyet ezúttal Médi néni köszöntése tett különösen emlékezetessé.

A rögtönzött ünnepség után együtt gyalogoltunk el a Rábáig, amely Alsószölnöknél lép be Ausztriából Magyarországra. Itt egy vízi erőmű működik. A második világháború végéig magánkézben volt az erőmű, a fűrésztelep és a malom is a Rába itteni szakaszán. A néhai tulajdonos leánya, Fa Józsefné fényképekkel és dokumentumokkal idézte fel emlékeit. Nagyanyja szlovén, nagyapja német nemzetiségű volt. A csoport egy része gyalog tért vissza Szentgotthárdra, Ausztrián át. A többiek busszal utaztak vissza.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza