Aktuális

Aktuális

Sírgondozás – összefogásban

Képeiben és emlékezetünkben él tovább

2019.10.03

A Vasi Múzeumbarát Egylet és a Szombathelyi Szépítő Egyesület önkéntesei a Vas Megyei Temetkezési Kft. munkatársaival együttműködve gondozásba vették boldogházi Kiss Zoltán sírját a szentmártoni temetőben.

Sírgondozás – összefogásban

A Szombathely mindenkép(p)en! című albumban Mayer László tanulmánya részletesen bemutatja a fényképészeti szakíró életét és munkásságát. A hevesi (Külső-Szolnok vármegye) születésű Kiss Zoltánt könyvelői munkája vezette Szombathelyre, ahol hamar beilleszkedett a város életébe. Aktív tevékenységet folytatott különféle egyesületekben. Fizetésének jelentős részét a számra egyre fontosabbá váló hobbijára, a fényképészetre fordította, aminek nem csak művészi, de a technikai háttere is foglalkoztatta. A magyarországi szakfolyóiratok 1894 és 1916 között számos fotográfiáját hozták le műmellékletként vagy a szöveg közé tördelve. Autodidakta módon szerzett ismereteit nem tartotta magában: közel félszáz publikációja és több kötete jelent meg, útmutatásul az amatőrök és a fotózás technikájában jártasabbak számára egyaránt.

Ilyen volt

Az 1896. évi berlini nemzetközi fényképkiállításon elismerő oklevelet kapott. Az 1903. évi szombathelyi iparkiállításon 16 felvétellel szerepelt. A helyi lapok a „kritikán feletti”, „önálló kompozíció”, „művészi magaslat és kidolgozási tökély” jelzőkkel illették munkáit. Az ígéretes kezdést követően még számos, országos kiállításon találkozhatott műveivel a közönség. Nevéhez fűződik az Amatőr Fényképezők Klubjának alapítása. 1904-től kezdve egy évtizeden át szerkesztője és kiadója volt a Fotografia című lapnak.

Élete utolsó perceiben is szenvedélyének hódolt: felvételkészítés céljából mozgó objektumokat keresett. 56 esztendős korában, 1924. október 21-én bekövetkezett halálát vonatbaleset okozta. Emlékét a Batthyányi tér 1. – Rákóczi Ferenc u. 14. szám alatti sarokházon elhelyezett tábla őrzi.

Ilyen lett

Boldogházi Kiss Zoltán nyughelyének elhanyagoltságára Bajzik Zsolt, egyesületünk elnöke hívta fel a figyelmet. A kezdeményezést a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke, Bődi Lívia is támogatta. A sírhelyet elborító növényzet és törmelék eltávolítása önkéntes munkában történt. Ezt követően a Szombathelyi Temetkezési Kft. szakemberei elvégezték a szükséges helyreállítási munkálatokat. Köszönet érte!

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza