Archívum

Archívum

ÖT NAP ÉSZAK-ITÁLIÁBAN – 5. RÉSZ - BERGAMO

Hazafelé

2019.05.06

A kirándulás zárónapján, immár hazafele tartava, útba ejtettük a lombardiai Bergamo-t. A látogatás sajnos túlontúl vizesre sikeredett: a felsővárosba tartó fogaskerekűre már szűnni nem akaró esőben szálltunk fel.

ÖT NAP ÉSZAK-ITÁLIÁBAN – 5. RÉSZ - BERGAMO

A panorámafotókra tehát ezúttal sem kellett „filmet” pazarolni. A digitális masinák épségét kockáztatva azért készültek fotók például a középkort idéző közös, fedett ruhamosó medencéről, amelynek rúdjain ottlétünkkor is száradtak a ruhák; a harmonikus homlokzatot mutató Palazzo Nuovo-ról, amelyet Palladio tanítványa tervezett; a Palazzo Vecchio-ról, amely 12. századi eredete okán Olaszország egyik legrégebbi városházépülete; a dómról, vagyis a Basilica di Santa Maria Maggiore-ról és a Battistero-ról (keresztelő kápolna), továbbá a Cappella Colleoni-ról, Bartolomeo Colleoni zsoldosvezér sírkápolnájáról, a lombardiai reneszánsz építészet egyik mesterművéről. Megvárva a dómban celebrált szertartás befejeztét, alaposabban megszemléltük a templombelsőt gazdagon beborító stukkódíszítést, a hatalmas falikárpitokat és Geatano Donizetti síremlékét, aki Bergamo-ban született és itt is halt meg.

ÖT NAP ÉSZAK-ITÁLIÁBAN – 5. RÉSZ - BERGAMO

Ezzel a gyönyörű templommal véget ért Veneto, Lombardia és Piemont vidékén folytatott utazásunk. Az Alpok azonban még tartogatott számunkra meglepetést: a bércek ezúttal haragos szürke darócruhát öltöttek magukra. Az özönvízszerű eső miatt a térképen nem szereplő széles folyamokra, hömpölygő zuhatagokra csodálkozhattunk rá, miközben a monitorokon Zátonyiék filmjének kockái peregtek, felidézve a tavalyi kirándulás legszebb pillanatait.

Reméljük, lesz folytatás!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza