Archívum

Archívum

Óriások vállán állunk

2019.01.29

A Múzeumbarátok a XX-on című kvízjáték kísérőrendezvényeként Tóth Kálmán múzeumpedagógus előadásán és Varga Péter tárlatvezetésén vehettek részt az érdeklődők a Savaria Múzeumban.

Óriások vállán állunk

Tóth Kálmán, miután felhívta a figyelmet a jelenleg a 2. fordulójánál tartó jubileumi játékra, rövid előadásában a Savaria Múzeum régészetközpontú történetét vázolta fel a szép számú közönségnek. Ilon Gábor felosztása alapján haladva öt korszakot említett, benne számos neves személyiséget, akik az intézmény gyűjteményét formálták. A sort a Vasmegyei Régészeti Egyletet 1871-ben alapító Lipp Vilmossal nyitotta, majd a Vasvármegyei Kultur-Egyesület létrejöttének körülményeiről, tevékenységéről szólt, kiemelve a város kulturális mindeneseként emlegetett Kárpáti Kelemen szerepét. A múzeum avatóünnepségén, 1908. október 11-én készült fényképet felvillantva beszélt a tervezőről, Cziegler Győzőről, majd a díszterem-szárny építészéről, Wälder Gyuláról.

A továbbiakban magyarcsesztvei Miske Kálmán báró, Horváth Tibor Antal, Tompa Ferenc, Géfin Gyula, Járdányi Paulovics István, Smidt Lajos, Mozsolics Amália, Szigeti Lajos Remig, Szakonyi László, Szentléleky Tihamér, Buocz Terézia, Bándi Gábor, Fekete Mária és Károlyi Mária munkásságáról esett szó.

Varga Péter tárlatvezetővel

A vetítést követően Varga Péter a Savaria Múzeum régészeti állandó kiállításában elsősorban olyan tárgyakra irányította a figyelmet, amelyek a fent említett személyiségek valamelyikének a nevéhez köthetők. De az utóbbi évtizedek legjelentősebb régészeti feltárásainak eredményeiről is ízelítőt kaptak a múzeumbogár klubtagokkal kiegészült vendégek. A tárlatvezetés a lapidariumban ért véget.

Folytatás a Vasi Múzeumi Látványtárban, 2019. február 22-én!

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza