Archívum

Archívum

Nem tévedtünk el?

Nyomtatott térképtől az online appokig

2019.01.21

A 2019. év első összejövetelén az online térképek és letölthető applikációk világába kalauzolta a múzeumbarátokat Karáth László, aki egykori tanítványa, Fábián Tamás geológus emlékének ajánlotta a fórumot.

Térképabrosz helyett van egy javaslatunk

2006-ban történt, hogy egy zarándoklat szervezői, akik tudták Karáth Lászlóról, hogy szenvedélyes természetjáró, megkérték rá: segítsen a Szombathelyről Rábakethelyre induló gyalogos zarándokút megtervezésében. Elkezdett keresgélni a világhálón és így talált rá a Geocaching oldalon keresztül a turistautak.hu honlapra. Innentől kezdve nem volt megállás. Az évek alatt megszerzett tapasztalatait és tudását azért érezte szükségesnek megosztani tagtársaival és a téma iránt érdeklődőkkel, mert felgyorsult világunkban a nyomtatott térképek segítségével már képtelenség naprakészen követni az úthálózatok változásait. Saját kárán Párizsban tapasztalta meg, hogy az általa frissen vásárolt térképen a város egyik negyede egyszerűen nem szerepel: eltévedtek!

Széles érdeklődésre tartott számot a fórum

A fórumon számos magyar, illetve külföldi térképet, útvonaltervezőt ajánlott hallgatósága figyelmébe, miközben arra bíztatta a megjelenteket, hogy kérdéseiket megszületésük pillanatában bátran tegyék fel neki, vetített képes bemutatója alatt.

Karáth László előszeretettel használja a turistautak.hu-t, amelyen 2010-ig összesen 73 db térképet készített illetve javított annak ellenére is, hogy az oldal üzemeltetői úgy látták helyesnek, hogy csak bejárt utak GPS koordinátáit engedélyezik feltölteni. Az előző oldal folytatásaként létrejött Open Maps térképen már szabadabb teret engedtek a felhasználók számára: a térképek rajzolásához már nem kellett végigjárni az utat de, a folyamatos ellenőrzés megmaradt.

A kutatók, történészek számára érdekesek a mapire.eu oldalon található régi térképek, amelynek különlegessége, hogy az egykori és a jelenlegi állapot összevetésére is lehetőség van.

Geocatching - láda újratöltve

Karáth László a külföldi térképek sorában a gpsies.com oldalról elmondta, hogy habár pontos, de a kerékpáros útvonalak, amelyek néha földutak, nem várt kihívások elé állítják a túrázót. Ezért is nagyon előnyös a Google maps-hoz hasonlóan a terepviszonyokat képekkel illusztráló olyan oldal, mint amilyen a termeszetjaro.hu-n található. A szintemelkedések mellett leírással, túrajavaslatokkal és jelzésekkel szolgál. Figyelmeztetéseket is közzétesz, például az erdőlátogatási tilalmakról. Az erdőbarangolások előtt nem árt a tulajdonviszonyokról tájékozódni az erdoterkep.nebih.gov.hu oldalon. A Magyar Természetjáró Szövetség oldalán az országos túrautakról részletes tájékoztatás és térkép is elérhető.

Érdekességként Karáth László felvillantotta a Geocaching játékot, amely ötvözi az ismeretterjesztést a természetjárással, a kutatás szenvedélyére alapozva. Ebben a játékban ő is szívesen részt vesz. Előfordult már az is, hogy a gonosz tréfának vált áldozatává, amikor saját geo-ládáját „meredekebb kihívás érdekében” valaki áthelyezte.

Végezetül a túrák tervezésére, elemzésére alkalmas programot, a MapSource-ot mutatta be az előadó. A háromlépéses telepítést követően a GPS és a számítógép összekapcsolható. A GPS-en mérhető a megtett út, idő, sebesség és szintemelkedés is. Ez aztán a feltöltést követően a programban található térképen megjeleníthető, módosítható. Bízunk abban, hogy a fórum azok számára is hasznos, új ismeretekkel és forrásokkal szolgált, akik már ismerősen mozognak az online appok világában.

Sztelly


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza