Múzeumbogár Klub

Hírek, események

2018.06.04

Koponya, dárdahegy, karperec egyedi elrendezése

Régészkedünk, régészkedünk

Egy tartalmas délután a Látványtárban

A régészet eredményeiről leginkább a múzeumi kiállításokat szemlélve szerezhetnek élményszerű ismereteket az érdeklődők. A régészet napján a gyermekek is bepillanthatnak e tudomány műhelytitkaiba.

Kukkants be!

2018.04.30

Kik csontjainkról tanácskozának...

Öreg csontjaink

Totentanz Fibula Patella és társai

A létszámban megfogyatkozott, de lelkes múzeumbogár csapat számára ezúttal Tóth Kálmán (Kami) a Savaria Múzeum dísztermében megtekinthető „Szóra bírt csontjaink” című kiállításban vezetett foglalkozást. A paleoantropológia tudományával ismerkedtek a gyerekek.

Áss mélyebbre!

2018.04.20

Igen, tűzről pattant hölgyek is teljesítenek szolgálatot (fotó: Bődi Lívia)

Háztűznézőben a lánglovagoknál

Séta a szombathelyi tűzoltó laktanyában

A város első tűzoltó őrtanyája eredetileg a mai 14 emeletes tömb és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyén állt, otthont adva a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Innen indultak a Szombathelyi Szépítő Egyesület által szervezett ismeretterjesztő séta résztvevőiként a múzeumbogarak az Ady téren álló jelenlegi központig.

Lépj be a kapun!

2018.04.06

Kalapácsvetők kesztyűi

Érmek, mezek, oklevelek

Miről mesélnek a sporttörténeti relikviák?

A 100. magyar olimpiai aranyérem, amelyet Hegedűs Csaba nyakába akasztottak a müncheni olimpián, Horváth Attila diszkosza, Bátorfi Csilla szöuli versenyprogramja, Király Gábor legendás mackónadrágja – csak néhány abból a több tucatnyi tárgyból, amely költői rendezetlenségben az asztalokra helyezve várta a múzeumbogarakat.

Ki nyerte el és miért?

2018.03.23

Bevezetés az intarziakészítés mesterségébe

Farigcsált emléktárgyak

Intarziakészítés akkor és most

Az első világháború idején hadifogságba esett katonák – legyen szó akár a Krasznojarszkban őrzött magyarokról, vagy az ostffyasszonyfai barakkváros orosz foglyairól – különböző foglalatosságokkal igyekeztek elviselhetőbbé tenni a lassan múló napok egyhangúságát.

Ez volt terítéken...

2018.03.09

Szalainé Bodor Edit, a szervező és a kulisszatitkok tudója

Te mit gyűjtesz?

Beszélgetés a tárgyi világ sokszínűségéről

Különleges kiállítás csábításának engedve léptek be a múzeumbogarak a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermébe. A foglalkozás ezúttal a gyűjtés örömeiről és kihívásairól szólt.

Kíváncsi vagy?

2018.03.02

Ki lesz a párom? (Fotó: Sztelly)

A grófkisasszony és a zsugori kovács

Közös élmény, játékos tanulás

Frissen sütött sajtos pogácsa és gőzölgő gyümölcstea illata lengte be a Savaria Múzeum épületét ezen a péntek délutánon. A Gencsapáti Gyermekotthon lakóit hívták vendégségbe a múzeumbogár klubosok.

Hogy volt, hogy nem volt?

2018.02.23

Még szükség van a katalógus cédulákra is!

A fénylyukkártyától az online adatbázisig

Könyvtári polcokon innen és túl

A VMbE „Barakkváros foglyai” című örökségvédelmi programsorozatának következő helyszíne a Berzsenyi Dániel Könyvtár volt, ahol Szalainé Bodor Edit kutatómunkára várta a múzeumbogarakat.

Belépés a tudás palotájába

2018.02.16

Lezárt (élet)lapok

A szó elszáll, az írás megmarad

Levéltári bogár-búvárkodás

Újabb eseményéhez érkezett a VMbE „Barakkváros foglyai” című örökségpedagógiai programja, amely az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázati támogatásának köszönhetően valósul meg.

A barakkváros és a titkok levéltára

2018.02.09

Mérföldkőhöz érkeztünk

Savariától Szombathelyig

Várostörténeti kalandozás Csergával

Értékes, érdekes ismeretekkel gazdagodtak azok a múzeumbogár klubosok, akik részt vettek Varga Péter péntek délutáni előadásán.

Megunhatatlan régiségek