Aktuális

Aktuális

Kissomlyói kirándulás

2019.07.28

Egy héttel ezelőtt még a Badacsony lépcsőit jártuk, július 27-én a tanúhegyek legkisebbikét, a Kissomlyót látogattuk meg. Gyakran elmentünk már mellette a 84-es számú főúton haladva a Balaton felé.

A Királykőnél

Kis dombvonulatnak látszik a távolban, valójában egy csaknem négymillió éves vulkán, amely nem kemény bazaltból, hanem puha bazalttufából áll. Így az idő vasfoga jobban elkoptatta, lankáin ma szőlőt termesztenek. A hegy a somlói borvidék része.

A turistatérképek tanúsága szerint a kék négyzet és a sárga háromszög túrajelzés található a térségben, az utóbbi felvezet a vulkán teteje melletti Királykőre. Pár gondolat a kirándulásról. Lelkes csapatunk meglehetősen nagy kerülővel tudott eljutni Kissomlyó községbe a menetrendek furcsaságai miatt, de megoldottuk, és fél kilenckor már Kissomlyó községben le is szálltunk a buszról. Az időjárással szerencsénk volt, ugyanis az elmúlt napok kánikulája után egy kis lehűlés következett be, jelezve az utána következő esőzést. Így kellemes túraidőben indultunk fel a vulkán tetejére. A falu házacskáit elhagyva csak pincékkel és szőlőültetvényekkel találkoztunk. A tetőre felérve a táblákkal jelzett utakon meg is érkeztünk a Királykőre. A mintegy két méter magas kövön található fém tábla elmondja, hogy IV. Béla király a tatárok elől menekülve itt pihent meg. Követtük második honalapítónk példáját, mi is pihentünk kicsit: csoportkép készítése, tízórai szünet következett. Ezután a hegy északi oldalán haladtunk lefelé Borgáta község irányába. Újabb pincék, takaros hétvégi házak, mintaszerű szőlőültetvények mellett haladva, hamarosan Borgáta fürdőre érkeztünk.

A kirándulás másik célja egy kis mártózás volt. A termálfürdő 47°C-os vize 753 m mélyről tör fel. Ezt használják mind a négy medencében, amelyek közül az egyik fedett. A termálvíz gazdag kalciumban, magnéziumban, hidrogén karbonátban és más ásványi anyagokban és az alacsony sótartalma által ideális a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők számára.

A lubickolással kiegészített túráról este hat órakor, a délutánra előre jelezett, de szerencsére késve érkező zivatarral együtt érkeztünk Szombathelyre.

Urbán László

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza