Eseménynaptár

Eseménynaptár

Kegyeleti séta a Szent Márton úti temetőben

Feltöltve: 2019.10.05

2019. október 30. szerda 16:30 óra

Halottak napja közeledtével kegyeleti sétára hívja Szombathely régi temetőjébe a város múltja iránt érdeklődőket a VMBE, a BDK helytörténeti klubja és a Szombathelyi Szépítő Egyesület.

Kegyeleti séta a Szent Márton úti temetőben

Az esemény résztvevői Orbán Róbert helytörténész vezetésével olyan síremlékeket keresnek fel, amelyek Szombathely egykori közéleti szereplőinek nyughelyei, vagy művészi alkotásként figyelmet érdemelnek.

A kegyeleti séta időpontja: 2019. október 30. szerda, 16:30 óra. Találkozás a temető bejáratánál.

A séta során terveink szerint, az alábbi személyekre emlékezünk: Kárpáti Kelemen premontrei kanonok, Kapossy János levéltáros, művészettörténész, Varasdy Károly polgármester, a Szépítő Egyesület első elnöke, Balogh Gyula levéltáros, Knebel Ferenc és boldogházi Kiss Zoltán fotográfusok, Mayer Ede gépgyáros, Hudetz József kőfaragó, aki a temető síremlékei közül a legtöbbet készítette, Bodányi Ödön városi főmérnök, Kisfaludy József rendőrkapitány, dr. Dunst János helyettes polgármester, a Dalos Egyesület elnöke, Greisinger Ottóné, a leánynevelés és a polgári nőmozgalom kiemelkedő alakja.            Elsétálunk Véder Mihály tüzértábornok, Füredi József munkaszolgálatos, Szabó István és Szép Gyula 1956-os mártír nemzetőrök sírjai mellett.

A művészi alkotásként figyelmet érdemlő két síremlék: Hidassy Krisztina és a Jüsztl család síremléke (Merkly Ferenc, illetve Sződy Szilárd alkotása).

Kérjük a résztvevőket, szíveskedjenek néhány mécsest magukkal hozni!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza