Archívum

Archívum

Ezek nem tudják, mi a háború

Könyvbemutató a MNL Vas Megyei Levéltárában

2017.05.31

A Nagy Háború centenáriumi évei kiváló alkalmat adnak arra, hogy mindeddig ismeretlen (család)történetek, harctéri naplók napvilágot lássanak, megmentve a feledés homályától azok szerzőit és a bennük szereplőket.

Németh Balázs szerzői és Mayer László szerkesztői munkájának köszönhetően olyan publikációt ad most közre a Vasi Múzeumbarát Egylet, amely elsősorban a Vas vármegyei kiegészítési kerületű császári és királyi 83. gyalogezred katonáinak állít mementót. Emellett azokról a hadfiakról is megemlékezik a kiadvány, akik megyénkhez kötődve hazájukat szolgálták az első világháború alatt.
Bár a 83-as gyalogezred hadtörténetét a két világháború közötti korszakban már megírták, az ezred elő- és utóélete, vagyis a békeidős szolgálat és a Nagy Háború utáni ciklus vizsgálata temérdek, érdekes adalékkal szolgált.
Bízunk abban, hogy mindazok, akik Németh Balázs könyvét kézbe veszik, maguk is felelevenítik a családi legendákat, és visszagondolnak felmenőik egy évszázaddal ezelőtti küzdelmeire.


A könyvbemutató helyszíne: Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára (Szombathely, Hefele Menyhért utca 1.)

A kötetet bemutatja: Mayer László levéltáros és a szerző.

Időpont: 2017. május 31. 17 óra.

A Vasi Múzeumbarát Egylet kiadványának megjelenését a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta.

A rendezvény alkalmából a kötet kedvezményes áron (1000 Ft) megvásárolható és a kötethez kapcsolódó tárgyi emlékekből összeállított kamara-kiállítás is megtekinthető.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza