Aktuális

Aktuális

Dinnyési élmények

2019.07.14

A televízió „Ön is tudja” című vetélkedőjéből szereztem először tudomást a dinnyési várparkról. Elhatároztam, hogy egynapos kirándulást szervezek oda a múzeumbarát természetjárókkal.

Zalak vára

2019. június 15-re esett választás. Kiírásakor még nem tudtam, hogy országos hőségriadó lesz. Nyolc bátor természetjáró azonban nem ijedt meg az időjárástól. Székesfehérvári átszállással érkeztünk Dinnyésre. Az állomás közelében tájékoztató táblákat ugyan nem találtunk, de gyorsan megleltük a várparkot. Belépés után nem tudtuk, hogy merre induljunk a látványosságok sokasága miatt. Körben egy-egy kopjafán a magyar történelem híres alakjairól, vezérekről, királyokról, fejedelmekről lehet rövid életrajzot olvasni.

A várpark sűrűn beépített területén egykori erődítmények, köztük az idők folyamán teljesen megsemmisült erősségek kőből, téglából, fából készített makettjei láthatók. Például kevesen tudnak Zalak váráról, amely a Vas megyei Sorkifalud község határában állt, de az 1200-as években elpusztult. A bemutatott 38 makett szemlélése közben a rekkenő hőség elől elbújva kellemes, fedett asztalok mellett pihenhettünk.

Madárdal tanösvény

Utunkat a Madárdal Tanösvényen folytattuk. A lápos, mocsaras vidéken át vezető út mellett elhelyezett táblákon a lápi halászatról, az állatvilágról lehet ismereteket szerezni. A hőség ellenére kellemes meglepetés volt az állandó madárdal. Szürke marha állomány mellett, kakukkfűvel teli réten haladtunk tovább. A Müller István Tanösvénytől a dinnyési fertőre nyíló remek kilátással búcsúztunk. Minden érdeklődőnek csak ajánlani lehet a dinnyési várpark, a skanzen és a madárdal tanösvény látogatását.

Rábai Péter

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza