Archívum

Archívum

Barangolás Kőszegtől keletre

2019.02.11

Indulás Kőszegfalva vasútállomásról. Létszám 28 fő. Tervezett útvonal: Kőszegfalva, Peruska Mária kápolna, Őzkút, Kőszeg.

Kőszegfalva állomáson

A Szombathely – Kőszeg közti vonatról Kőszegfalván leszállva csapatunkat felhős, de szélcsendes idő fogadta, no meg három hölgy, akik Lukácsházáról gyalogoltak ki, hogy csatlakozzanak társaságunkhoz. Hamarosan útnak is indultunk Süle Antal vezetésével Kőszegfalván keresztül a piros sáv jelzésen. A talaj ezen a szakaszon elviselhető volt, bár a pár nappal korábban esett eső és az olvadás kissé sárossá tette azt. Ahol lehetett, az út melletti avaron lépkedtünk. Az első rövid megállónál hátrapillantva egy felénk haladó alakra lettünk figyelmesek. Amikor utolért bennünket kiderült, hogy csatlakozik hozzánk. Az erdőszéli megállónktól természetesen együtt indultunk tovább az út melletti erdészházig, ahol padok, asztalok fogadtak minket. Itt el is fogyasztottuk tízórainkat.

Jó a hangulat

A pihenő után irány tovább a piros sávon az Ilona-völgyön keresztül. Amikor egy útkereszteződésben elértük a lila Mária utat, azon haladtunk tovább. Vagy 400 méter után ki is értünk a Peruska Mária kápolnához. Számunkra ez már ismert hely volt, de felfedeztem a kápolna előtti téren két újdonságot: bronz domborműveket. Az egyik Szent Mártonra, a másik Szent Kvirinre emlékezett. A kápolna közelében egy nagyszerű pihenő van kialakítva padokkal, asztalokkal tűzrakó hellyel, esőbeállóval. Itt hosszabb időt töltöttünk el jó hangulatban. Miután megebédeltünk, páran a tűzrakó helyet körbetáncoltuk. Közben kiderült, hogy az egyik, Lukácsházáról indult túrakedvelő hölgynek születésnapja van. Az ünnepelt beleugrott a kör közepébe, mi pedig körbetáncolva boldog szülinapot kívántunk neki. Mi fiúk, miután eddig csak a lábunkat használtuk, lenyomtunk néhány fekvőtámaszt a padokon.

Őzkút forrása

Mivel a „pihenő” utáni szakaszon, az Őzkút felé nagy sárra lehetett számítani, túravezetőnk döntése szerint visszafordultunk abba az irányba, ahonnan jöttünk. Elérve az OKT jelzését, észak felé vettük az irányt. A Csepreg felől érkező országutat keresztezve közeledtünk az Őzkút irányába. A kék kör jelzésre fordulva vagy 500 méter után meg is érkeztünk. A kutat 2015-ben szépen felújították, körülötte az erdőben padok, esőbeálló, igazi turista paradicsom fogadott minket. 15 percnyi pihenő után visszagyalogoltunk az OKT jelzéshez, majd azt követve érkeztünk Kőszegre.

A tervezett 16 km-es táv a sáros szakasz kikerülése miatt 20 km-re sikeredett. Kőszegen, kellemesen elfáradva, a Gyöngyös patak hídjánál zártuk le a túra hivatalos szakaszát, majd elbúcsúztunk egymástól.

Urbán László

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza