Békebeli” szaloncukor:
1 kg kockacukrot kb. 3 dl vÃzzel leöntünk. Letakarva szálasra fÅ‘zzük. IdÅ‘nként a felszÃnén jelentkezÅ‘ piszkot hideg vÃzbe mártott ecsettel leszedjük. Drótból kb. 1 cm átmérÅ‘jű karikát csinálunk, amit a forró cukorba mártunk és kivéve ráfújunk, ha hosszú hólyag keletkezik a drótkarikán , akkor jó.
Zománcozott, gyengén nedvesÃtett tepsibe öntjük, szétnyomkodjuk és hideg vÃzzel lefröccsentjük, ha teljesen kihűlt, fakanállal addig kevergetjük amÃg olyan fehér lesz, mint a hó és megkeményedik.
Annyi részre osztjuk, ahány Ãzű szaloncukrot akarunk készÃteni.
Egy részt állandó keverés mellett meglangyosÃtunk és tetszés szerint ÃzesÃtjük (kávé, citrom, likÅ‘r, dió stb.), majd tovább kevergetjük, amÃg teljesen kihűl. Egy nedves márványlapra, vagy valami hasonlóra terÃtjük 1.5-2 cm vastagon.
Nem a szakácsban, nem az alapanyagokban, nem is a receptben volt a hiba, hanem a tűzhely rakoncátlankodott egy kicsit. Sebaj: jövő héten újra megpróbáljuk!