Archívum

Akkor – magától – éled a remény

Múzeumbarátok karácsonyváró ünnepi műsora

2023.12.21

Idén is a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthon a Vasi Múzeumbarát Egylet versmondó köre karácsonyváró verses-zenés ünnepi műsorának.

Akkor – magától – éled a remény

Pillatás az ünnepi asztalra - fotó: Nagy Zoltán

A meghívásra 2023. december 20-án délután közel százan feleltek igennel és tisztelték meg jelenlétükkel a különlegesen szép rendezvényt. A vendégeket dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte, aki röviden felidézte az intézmény és az Egylet néhány közös rendezvényét, majd egy Márai-idézettel vezette fel az előadást:

 

„Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.”

Melega Júlia és Nagy Gergely

Ifjú tehetségek: Melega Júlia és Nagy Gergely - fotó: Nagy Zoltán

Túlhajszolt, békét szomjazó világunkban elcsendesedésre, felkészülésre kínált alkalmat a Jelenlét című műsor, amelyet Takóné Hoós Ildikó szerkesztett és rendezett. Egy rövidebb premierelőadására 2023. december 8-án, Bozzaiban már sor került. Ahogy akkor, úgy ezúttal is a közreműködők célja az ünnepi ráhangolódás mellett a szívből jövő felajánlás volt egy nehéz helyzetbe került család megsegítésére. A magyar irodalom gyönyörű verseiből válogatott adventi költeménykoszorút Melega Júlia és Nagy Gergely éneke ékesítette.

A lélekemelő verseket és dalokat megigézve hallgatta a közönség. Az előadás hitet adó biztatásként szólt mindazokhoz, akik keresik a bennük rejtőző „istenarcot”, akik a nehézségektől szorongatott világban – „pajzs nélkül a télben” – várakoznak, vágyódnak a szeretet után. Örömöt adó, önfeledt bájt kölcsönzött a műsornak a Karácsonyi kántáló, az ezüst diót osztogató „manók és mókusok” játékossága, az ősi népi imádságok ízessége. Az ünnepi asztalon Marton Katalin képzőművész-tanár alkotásai is sugározták:

„Felragyogott a fény, újra van remény,

mert Isten emberré lett.”

 

Akkor – magától – éled a remény

Köszönjük, hogy a múzeumbarátokkal ünnepeltek - Fotó: Nagy Zoltán

Köszönjük Poór Lászlóné Piroska „versfalatkáit”, Fülöp Tibor ez alkalomra összeállított kiállítását, a közönség szeretetét, tapsait és az összegyűlt adományokat. 

Áldott karácsonyt kívánnak mindenkinek a versmondó kör tagjai: Ágoston Eszter, Kajtár Tamásné, Melega Júlia, Nagy Gergely, Schmidt Dávid, Schmidtné Vinczi Réka, Szalai András, Takóné Hoós Ildikó, Tóth Kálmán, Varga Borbála, Varga Luca, Visy Márk.

A műsor felvétele megtekinthető:

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza