Archívum

Archívum

A márka neve: Savaria–Szombathely

FELHÍVÁS A SZOMBATHELY MÚLTJA IRÁNT ÉRDEKLŐDŐKHÖZ

Feltöltve: 2019.03.04

2019. március 04. hétfő - június 30. vasárnap

Az MNL Vas Megyei Levéltára, a VMBE és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja „A márka neve: Savaria–Szombathely” címmel 2019-ben helytörténeti kiállítás és ehhez kapcsolódó kísérőprogramok megrendezésére készül.

A márka neve: Savaria–Szombathely

A szervezők a megyeszékhely nevét, mint védjegyet használó források, információhordozók, képi és tárgyi emlékek összegyűjtésére és bemutatására vállalkoznak. A lappangó értékek felkutatásával és nyilvánosság elé tárásával formálni kívánják a Szombathelyről kialakult pozitív képet, erősítve ezzel a városlakók identitását, a településhez kötődését. A Savaria Történelmi Karnevál időszaka kiváló alkalmat kínál arra, hogy a helyi polgárok és az ide érkező látogatók egy kiállítás keretében megismerhessék azokat az emlékeket, amelyeken Szombathely neve hangsúlyozottan jelenik meg.

A szervezők olyan 19–20. századi dokumentumokat és tárgyakat keresnek, amelyeken a Savaria vagy Sabaria, illetve a Szombathely nevek fő helyen, mintegy márkajelzésként, napjaink divatos kifejezését használva „brandként” szerepelnek. A magánszemélyektől, helyi gyűjtőktől és közgyűjteményekből összeválogatott legszebb, legkifejezőbb darabok 2019 augusztusában, a levéltárban megnyíló kiállításon lesznek láthatók.

A terv megvalósításához az Ön segítségére is szükség van!

A szervezők várják mindazon helyi lakosok jelentkezését, akik rendelkeznek olyan, a Savaria vagy Szombathely nevet feltüntető, 2000 előtti időszakból származó dokumentummal, képpel, tárggyal, amelyet szívesen közkinccsé tennének és a kiállítás időszakára rendelkezésre bocsátanának. A tárlat végleges forgatókönyve az év során beérkezett anyag mennyisége és jellege alapján készül el. A kiállításhoz kapcsolódóan a helytörténeti gyűjtők anyagait bemutató előadásokra is sor kerül, adalékot szolgáltatva egy újabb „Szombathely-diskurzus” kezdeményezéséhez.

Mit keresünk?

Füstszűrős cigaretta

Szombathely felirattal ellátott sörös- és szódásüvegek, dísztárgyak, kerámiák, porcelánok (olvasó bagoly, tálca), érmek, plakettek, jelvények, emléktárgyak, sportrelikviák (zászlók, jelvények), címerek. Szombathelyi levélzárók és illetékbélyegek, plakátok, számolócédulák, képeslapok, idegenforgalmi kiadványok, térképek, könyvek, szórólapok, régi városi telefonkönyvek, meghívók, bőröndcímkék, kártya- és fali naptárak, grafikák, fényképek, szombathelyi útmutatók, belépőjegyek, villamosjegyek és bérletek, fejléces levélpapírok, részvények stb.

Hol jelentkezhet?

A márka neve: Savaria–Szombathely

Amennyiben Ön bemutatásra érdemesnek tartott emlék(ek) birtokában van, kérjük jelentkezzen az MNL Vas Megyei Levéltárában (Bajzik Zsolt levéltáros, tel.: +36 94 514–808, bajzik.zsolt@mnl.gov.hu), vagy a Vasi Múzeumbarát Egyletnél (Tóth Kálmán titkár, tel.: +36 30 9733328, titkar@muzeumbarat.hu), illetve a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának képviselőinél (Szalainé Bodor Edit könyvtáros, tel.: +36 94 513–530/559-es mellék, bedit@bdmk.hu)!


A kiállításra szánt relikviákat 2019. június 30‐ig várják a szervezők.

Legyen Ön is részese egy érdekes kiállítás létrehozásának!

 

 

A felhívást itt töltheti le!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza