Archívum

Archívum

A középkori Banafölde birtok határjárása

2019.05.09

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet 2019. május 24-én (pénteken) középkori határjárást tart dr. Kiss Gábor régész vezetésével.

Forrás: Közös múltunk a középkori Vas vármegyében c. kiadvány – az Egylet kiadványa

Banafölde annak a később Szőkeföldének nevezett birtoknak a korábbi neve, amelynek emlékét ma már csak egy kis utca, a Szőkeföldi utca neve őrzi. Ezt a földterületet birtokba adásakor a korabeli jogszokásnak megfelelően egyhatárjárás keretében járták körbe, amikor az érdekelt felek és a tanúk előtt hivatalos személyek rögzítették annak határait. A tényeket 1360. június 15-én a zalai konvent (a zalavári bencés apátság szerzetesi közössége), mint az akkor királyi felügyelet alatt álló közjegyzői hivatalként működő egyik hiteleshely foglalta írásba, azaz adott ki róla közhitelű jogiratot (oklevelet), amelyiknek egyik példányát saját levéltárában meg is őrizte.

Szombathely tekintetében ez az egyedüli olyan középkori határjárás, amely a település akkori belterületéről nélkülözhetetlen adatokat őrzött meg. E rendkívüli forrás nagy segítség volt a hajdani város rekonstrukciójának megrajzolásához. Ez alkalommal tehát a nagy kiterjedésű Banafölde birtok belvároshoz közeli részét, a későbbi Szőke-földe területét járhatja körbe.

Megnézheti a határjárás pontjait, és felidézve azokat az objektumokat (épületeket és egyéb tereptárgyakat), amelyet a határjárást végzők akkor, a 14. század derekán láthattak. A séta végeztével pedig – a bevett középkori szokásnak megfelelően  –  nem maradhat el az áldomás sem!

Kérünk minden érdeklődőt, hogy 2019. május 17-ig Szalainé Bodor Editnek e-mailben (bedit@bdmk.hu) jelezze részvételi szándékát!

Útvonal

Szent Márton tér – Barátság utca – Mikes Kelemen utca – Károlyi Antal utca – Gyöngyös parti kutyafuttató – Négyesi utca – Rumi út – Mátyás király út – Légszeszgyár utca – Aréna utca – Szent Erzsébet tér – Szent Márton utca – Király utca – Honvéd út – Dr. Pável Ágoston sétány – Gyöngyösparti sétány – Szent Márton utca – Szent Márton tér

Időpont: 2019. május 24. péntek 16:30

Találkozási pont: Szent Márton tér, Szent Márton kútja

Eső vagy nagyon rossz időjárási körülmények esetén a séta elmarad. Az esőnap 2019. május 31-e (péntek), szintén 16.30-as indulással.

Ha bárkinek kérdése/kérése van, nagyon szívesen válaszolunk.

A szórólapot csatoltunk, amelyen az útvonal is látható.

Töltse le a részletes ismertetőt!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza