Eseménynaptár

Eseménynaptár

A 11-es huszárok és a huszárlaktanya története

Feltöltve: 2020.01.29

2020. február 26. szerda 17:00 óra

Tangl Balázs történész (Savaria MHV Múzeum) előadása a Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubjával közös szervezésben, a Helyek, épületek, építészek sorozat részeként.

A 11-es huszárok és a huszárlaktanya története

A szebb napokat is megélt szombathelyi lovassági laktanya egykor a város dísze volt. Az 1889 októberében átadott, több mint 40 kataszteri holdon elterülő, közel három tucat épület majd negyedszázadon keresztül adott otthont a cs. és kir. 11. huszárezrednek, Vas vármegye egyik házirendének. Felépítésével a vidék lakosságának egyik legsúlyosabb, évszázados terhét sikerült végleg megszüntetni: az egyenkénti beszállásolást.

A lovassági laktanya felépítésének gondolata lényegében az 1867-es kiegyezést követően folyamatosan napirenden volt, azt azonban csak az 1879-es beszállásolási reform tette lehetővé. Noha a vármegyei közgyűlés már 1881-ben határozott a felépítéséről, az végül csak 8 évvel később készült el. Ennek oka az anyagiak mellett az volt, hogy Szombathely mellett más települések is aspiráltak a laktanyára: Kőszeg és Rohonc, ahol 1880-as években a lovasság állomásozott, nem szerette volna elveszíteni helyőrségét. A vármegye közgyűlése a döntést végül 1885-ben hozta meg az akkori Magyarország egyik legnagyobb laktanyájának felépítéséről.  Noha méretei már átadáskor impozánsak voltak, a világháborúig még több alkalommal bővíteni kellett.

Az előadás során a hallgatók nemcsak a laktanya rövid történetével, a körülötte folyó vitákkal, kialakításával, későbbi bővítéseivel ismerkedhetnek meg, hanem annak kevésbé ismert hátterével: a katonai beszállásolás korabeli gyakorlatával, jogszabályi hátterével és annak Vas vármegyei jellemzőivel, végül pedig a laktanyaépítés monarchia korabeli jellegzetességeivel.

Tangl Balázs


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza